Acest fotoreportaj nu este despre cine și când a câștigat în Derby de România. O scriu din start, ca să scăpăm de tirania statisticii: 56 de dueluri Dinamo – FCSB și FCSB – Dinamo, din 2003 de când viziunea instanțelor propune titulatura roș-albaștrilor. În Divizia A, Liga 1 sau Superliga. Sezoane regulare și play-off. Cupa României, Cupa Ligii și Supercupa României. Cu 24 de victorii pentru echipa lui Gigi Becali, 16 remize și 16 succese Dinamo.
Acest material nu este nici despre cine a avut cele mai tari bannere, mesaje sau coregrafii. Ci este o poveste în imagini fabuloase despre cum s-a trăit, cu pasiune, sacrificii, culoare, inspirație și devotament, din rândul ultrașilor, Derby de România. Poveștile nu sunt menite să acopere tot și nici să epuizeze analitic manifestarea sentimentelor. De-aceea nu avem un top, ci o inimă desfășurată în alb-roșu și roș-albastru. Nu sunt toate duelurile, e doar un fluviu incoerent și mistuitor de atașament.
Știu și că termenul corect ar fi scenografie, nu coregrafie. Dar dragostea, mai ales în fotbal, este chipul drept al imperfecțiunii. Iar dacă suporterii au mutat, peste generații, coregrafiile din visare în fapte ale peluzei și le-au împins astfel, imperfect, și în limbajul jurnaliștilor… îmi asum total să îmbrățișez imperfecțiunea!
A fost Dinamo – Steaua 2-4. Apropo, când denumirea vremii era Steaua, așa o veți găsi mereu aici. Claudiu Răducanu a deschis scorul, Dănciulescu a făcut 1-1 din penalty, Boștină a înscris pentru 2-1 la pauză în favoarea oaspeților. Aliuță a făcut 3-1, iar Tamaș și același Claudiu Răducanu au fixat scorul final în prelungiri. Dar titlul de campioană a mers în acel sezon la Dinamo!
Cu Walter Zenga antrenor și prin golul lui Dică din minutul 10, pe vechiul Ghencea, Steaua câștigă în fața unui Dinamo pregătit de Ioan Andone.
Pe stadionul Cotroceni, „câinii” s-au impus cu 3-2 în fața campioanei la zi în cel mai tare derby al fotbalului românesc. Deși Steaua lui Protasov a condus de două ori, 1-0 și 2-1, Florin Bratu, Bălțoi și Niculescu prin reușita triumfătoare din minutul 84 au adus trofeul în curtea dinamovistă.
Umplută la refuz, casa steliștilor a trăit un derby dulce-amar. Același duel Protasov vs Andone. Roș-albaștrii au condus cu 2-0, goluri Goian și Dică, Zicu a redus din diferență până în pauză iar Alexandru Bălțoi a smuls punctul pentru 2-2 în minutul 87.
Duel pe bănci între Mircea Rednic și Cosmin Olăroiu, în „Groapă”. Golul victoriei pentru 1-0 a venit în minutul 90+2 din partea mijlocașului Dennis Șerban, fost roș-albastru în perioada lui de glorie la finalul anilor ’90! Este sezonul ultimului titlu de campioană obținut de Dinamo, 2006/2007.
A fost 2-1 în „Ștefan cel Mare”, în primul mandat al legendarului Marius Lăcătuș pe banca Stelei. Băieții lui Cornel Țălnar s-au impus prin reușitele lui Florin Bratu și Ionel Dănciulescu.
Cu arbitrul italian Mauro Bergonzi adus la centru special pentru Derby de România, Gabriel Tamaș a marcat în minutul 23 printr-o lovitură de cap. Singurul gol al unui succes greu dintr-o confruntare italiană și pe bănci: Bergodi vs Bonetti!
A fost un sezon în care Steaua a terminat în campionat doar pe locul 4, iar Dinamo, abia pe 6. Titlul a mers la CFR Cluj. La fel și Cupa României 2009/2010.
Actualul director tehnic FRF, Mihai Stoichiță, era pe banca Stelei în deplasarea de la Dinamo. Marius Alexe și Andrei Cristea, alt fost fotbalist de referință pentru istoria recentă roș-albastră, au marcat pentru un 2-0 clar al gazdelor.
Același sezon 2010/2011, returul. Ioan Andone s-a impus în fața lui… Sorin Cârțu! Gol marcat de Torje în minutul 62. Dar titlul a mers la Oțelul Galați, Steaua și Dinamo au terminat pe locurile 5, respectiv 6 în campionat.
Roș-albaștrii și-au luat revanșa din campionat prin câștigarea Cupei României pe stadionul Tineretului din Brașov. Autogolul lui Bărboianu din minutul 51 a închis tabela la 2-1 pentru echipa lui Gigi Becali.
Al doilea Derby de România din istorie pe Arena Națională, după ce în luna mai veniseră 47.698 de oameni în tribune. A fost 3-2 pentru Steaua la debutul aici în derby, acum s-a terminat 3-1. După ce Alexe deschise scorul (38), Rusescu (dublă) și Szukala au întors convingător după pauză pentru echipa lui Laurențiu Reghecampf.
Returul din campionat, tot pe Arenă, în sezonul titlului pentru Steaua. Victorie cu 2-0 pentru roș-albaștrii lui Reghecampf împotriva „câinilor” pregătiți iar de Cornel Țălnar. Autogol Boubacar Mansaly, gol Cristi Tănase.
A fost ediția de campionat în care Dinamo a terminat pe locul 6, la nu mai puțin de 23 de puncte în spatele marilor rivali! Se juca, încă, în sistem tur-retur fără sezon regular, play-off și play-out.
Supremația Stelei în campionat continuă, cu Reghe pe bancă. Al doilea titlul la rând și iar victorie cu Dinamo. De data asta în fața unei formații pregătite de regretatul Gheorghe Mulțescu. Au punctat Latovlevici și Fai (din nou autogol dinamovist!), Rotariu închizând tabela la 1-2 în minutul 67. Descoperă AICI, în exclusivitate, cifrele incredibile legate de eliminările din derby de România!
A fost 1-1 pe Ghencea, cu Flavius Stoican acum în rol de antrenor la Dinamo. Dragoș Grigore a înscris în minutul 57 și oaspeții au fost tare aproape de un succes reconfortant. Doar că, servit de Alex Chipciu, Claudiu Keșeru a egalat în minutul 89!
Semifinalele Cupei României se disputau în sistem tur-retur. Prima manșă, acasă la Steaua, pe Arena Națională. Un 5-2 spectaculos, în care golurile dinamoviste au venit la 0-1 și la 1-4 prin Rotariu și Vali Lazăr. Pentru gazde au înscris: Latovlevici, Varela, Chipciu, Cristi Tănase și Keșeru.
La returul semifinalelor de Cupa României, tot pe Arena Națională, s-a terminat 1-1, fără ca Steaua să riște vreo secundă calificarea. A condus cu 1-0 (gol Cristi Tănase) până în minutul 86, la reușita lui Cosmin Matei.
Steaua avea să fie iar campioană a României, la 18 puncte distanță de Dinamo, rivalii terminând abia pe locul 4 în primul eșalon care însemna 18 formații la acea vreme.
Steaua s-a impus cu 3-0 în campionat, în era Costel Gâlcă. Szukala, Papp și Keșeru au marcat, în aceatsă ordine, pentru în victoria din derby contra echipei lui Flavius Stoican, scorul fiind deschis însă abia în prelungirile primei reprize.
Cei doi tehnicieni au încheiat 0-0 în Derby de România, unul în care au fost 7 stranieri în echipa de start a Stelei și 6 în primul 11 al oaspeților. Este prima remiză albă înregistrată în intervalul nostru de timp, adică din 2003! Până azi au fost doar două, în 56 de meciuri.
O nouă remiză, de data aceasta 1-1, cu Reghecampf revenit pe banca Stelei. Finalul de partidă a fost tare încins, Pintilii văzând al doilea galben și fiind eliminat în prelungiri când arbitrul Alexandru Tudor i-a mai avertizat cu galben pe Enache, Hanca și Nedelcearu!
După 0-0 la Dinamo, returul semifinalelor de Cupa României. Steaua a condus cu 1-0 și 2-1, dar de fiecare dată băieții lui Mircea Rednic au revenit. Golul pentru 2-2, decisiv în calificarea spre ultimul act (pierdut însă în fața celor de la CFR Cluj) a fost marcat în minutul 75 de Puljic.
Boldrin a deschis scorul pentru Steaua încă din minutul 4, dar replica dinamoviștilor pregătiți de Ioan Andone a fost teribilă. Hanca, Nedelcearu și Nemec (după pauză) au întors pentru 3-1. Era sezon regular 2016/2017, ambele formații aveau să ajungă în play-off. Dar Dinamo a terminat pe 3, în vreme ce Steaua a ratat titlul la egalitate de puncte, în favoarea Viitorului Constanța.
Trecem la FCSB în denumire. Duel de play-off, în sezonul pe care îl aminteam mai sus, fără glorie pentru cele două bucureștene. Și acum Sergiu Hanca a fost protagonist pentru dinamoviști, ba chiar erou! A marcat ambele goluri, deschidere de scor și apoi reușita de victorie în minutul 90+6!
Cu Vasile Miriuță antrenor, dinamoviștii păreau că n-au cum să rateze succesul. Deschidere de scor Pesic, gol Torje în minutul 57 pentru 2-0. Doar că, introdus la pauză de Nicolae Dică, Man a redus din diferență, minutul 84, iar Filipe Teixeira a schimbat totul cu gol în prelungiri!
A fost sezon de play-out pentru Dinamo, iar FCSB a ratat titlul de campioană la un punct în fața lui CFR Cluj. O remiză care avea să prelungească egalitatea între cele două rivale timp de alte trei partide consecutive!
Duel Dică vs Bratu la antrenori și un scenariu de box. Gnohere, fostul dinamovist, a deschis scorul pentru FCSB care a condus ulterior și cu 2-1, și cu 3-2, prin reușitele lui Florinel Coman. Dar Axente, Nistor și Mihai Popescu în minutul 89 au egalat mereu! Ultimul, fundașul de azi al FCSB!
Cu Mircea Rednic din nou pe bancă, dinamoviștii au fost egalați în minutul 48 de Florin Tănase și a rămas 1-1 până la final cu toate că Ghohere a primit cartonaș roșu direct din minutul 52.
Se încheie careul remizelor, seria de 4 rezultate de egalitate consecutive în derby despre care vă spuneam. Și asta printr-un 1-1 în care arbitrul Istvan Kovacs a avertizat cu galben 6 fotbaliști FCSB și 7 jucători de la Dinamo!
Cu Dusah Uhrin jr. pe bancă, prin golul decisiv al fotbalistului Andrei Sin a cărui poveste incredibilă din prezent o poți descoperi în exclusivitate AICI, dinamoviștii s-au impus acum 4 ani pentru ultima oară în derby-ul din campionat. Antrenorul-victimă la 2-1: Bogdan Vintilă.
Într-un sezon în care Dinamo a evitat greu retrogradarea, FCSB cu Edi Iordănescu antrenor s-a impus cu 6-0. Câte trei goluri încasate în fiecare repriză de dinamoviștii rămași în zece oameni încă din minutul 37, după eliminarea lui Steliano Filip. O pagină neagră pentru alb-roșii, cu Dario Bonetti în frunte…
Derby-urile s-au reluat în campionat după sezonul istoric petrecut de Dinamo în L2. Întâi în iulie, continuând cu noiembrie. În reconstrucție, echipa pregătită de Ovidiu Burcă a pierdut 0-1 pe teren propriu, gol marcat de Florinel Coman în minutul 52.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER